Arbeidsvoorwaardennotitie 2021


Sinds begin dit jaar staat de gehele wereld in het teken van het COVID-19 virus. De coronapandemie treft ons allemaal, niet alleen qua gezondheid, maar ook sociaal, maatschappelijk en economisch. De ‘intellectuele lockdown’ van maart dit jaar, met ingrijpende economische gevolgen voor sectoren, is na de eerste positieve gevolgen daarvan in de zomer opgevolgd door alsmaar oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames. De persconferentie van gisterenavond (13 oktober 2020) door premier Rutte en minister De Jonge heeft duidelijk gemaakt dat wederom strengere beperkingen in onze contactmomenten de komende periode noodzakelijk zijn. Een ‘gedeeltelijke lockdown’ met wederom sluiting van horeca, geen evenementen, geen alcoholverkoop na 20:00 uur, beperkingen op groepsgrootte, beperkt sporten en een mondkapjesplicht zijn de nieuwe, strengere maatregelen.

Nederland blijft daarnaast nog steeds zo veel als mogelijk vanuit huis werken en beeldbellen is de nieuwe manier van communicatie, overleg en vergaderen. Het is een manier van werken die voor velen van ons toch beter gaat dan vooraf gedacht. Dit jaar is onze jaarlijkse arbeidsvoorwaardennotitie dan ook tot stand gekomen vanaf de keukentafel thuis. Dit is sinds de eerste editie in 1987 nog nooit voorgekomen.

We gaan in deze editie van de arbeidsvoorwaardennotitie in op de economische situatie voor Nederland, waarin de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zichtbaar zijn. De onzekerheid over cijfers en gevolgen is groter dan ooit. Ook de maatregelen die van belang zijn voor de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden staan omschreven. Het doel van deze notitie, opgesteld met de beschikbare informatie tot en met 13 oktober 2020, is u te informeren en te ondersteunen bij het vormgeven van uw arbeidsvoorwaardenbeleid voor het komend jaar.

Het kader waarbinnen werkgevers hun arbeidsvoorwaarden voor 2021 moeten plaatsen is nog nooit zo onzeker geweest en voortdurend aan veranderingen onderhevig. De reeds genomen en nog te nemen overheidsmaatregelen en de sector waarin uw werkzaam bent, zijn alles bepalend. Een verantwoord algemeen advies voor 2021 is daarmee eigenlijk niet te geven dit jaar. En we gaan het toch doen! Uw eigen specifieke omstandigheden, de situatie van uw organisatie en branche spelen, meer dan ooit, de cruciale rol.

Ik wens u, namens het team van Adviesbureau APB, allen een goede gezondheid toe, daarnaast veel leesplezier en sterkte en succes met uw bedrijfsvoering en keuzes voor het komende jaar. Aarzel niet indien u vragen heeft met ons contact op te nemen. Wij blijven er voor u!

Hopelijk lukt het ons het coronavirus zo spoedig mogelijk onder controle te krijgen.

Download PDF bestand